Skip to main content
VA
Levante UD

La Copa Espanya Lliure va tornar a brillar en una nova edició de Portal de Vallejo

La Copa Espanya Lliure, que el Levante FC va conquistar al juliol de 1937, va tornar a brillar en la vesprada d'ahir en una nova edició de Portal de Vallejo. Este fòrum de debat sobre la història centenària de l'entitat granota va tindre com a escenari la Plaça Interior de Nuevo Centro. 

I ara què? Va ser la pregunta que surava en l'ambient i inaugurava un apassionant debat sobre la relació a establir entre la Copa Espanya Lliure i els diferents estaments que conformen el Levante després de la seua oficialitat i reconeixement. Xavi Rius, membre de la Penya Tòtil; Carlos Ayats, periodista i director del programa radiofònic de temàtica levantinista ‘Sin Tregua’; i Emilio Nadal, responsable de l'Àrea de Patrimoni Històric del Levante, van reflexionar sobre el futur d'este trofeu un any després del seu reconeixement oficial per part de la Real Federació Espanyola de Futbol.

La Copa ja és nostra, però cal mantindre la seua efervescència i el seu calat com a llegat per a les esdevenidores generacions. “Hem de continuar traient pit. I cal continuar lluitant el valor que té este trofeu. És cert que el club no està en la millor situació econòmica, però no tenim por. Celebrem esta Copa 80 anys després de la seua consecució. Això és difícil d'igualar”, va matisar Carlos Ayats. La seua conclusió era diàfana. “El club ha d'abanderar el reconeixement i la història del Levante. A mi em fa molta il·lusió la idea del museu del Levante i que la Copa fora allí”.

Xavi Rius va introduir una nova variable per a estendre la seua projecció. “Potser la Copa Espanya Lliure pot mostrar-se en altres museus del futbol nacional i compartir esta història en altres escenaris museístics. Cal mirar cap al futur. L'aspecte econòmic pot pesar, però cal continuar reivindicant este títol”. Com? Les idees s'amunteguen en la ment de Rius. “Potser el club pot fer rèpliques de la Copa Espanya Lliure o clauers amb este distintiu. Es podria introduir la Copa en l´abonament de la temporada que ve. Podrien instaurar-se uns premis per al planter en dates coincidents amb la victòria en la final. Es podria fer un recordatori a la porta 37 d'actual Ciutat de València i algun esdeveniment que recordara la data del triomf”.

Un distintivo de la historia del club

La Copa refulge como un distintivo y como una imagen que singulariza al Levante UD como sociedad, pero la lucha no ha concluido, pese a su nuevo estatus. “Esta Copa es el símbolo de este club. Simboliza todos los valores que hay que defender y lo que somos. Costó mucho, estuvo escondida y la hemos recuperado. Demuestra que no nos dejamos vencer y que sabemos luchar”, advirtió Carlos Ayats.

Xavi Rius defendió la identidad de este título. “Es un estandarte de nuestro club. Es el reflejo de la idiosincrasia de esta entidad. Fue un trofeo que ganamos en buena lid en el campo, pero que estuvo oculto durante más de 70 años. Ahora forma parte de nuestro palmarés y hay que cuidarlo. Es un elemento místico”. Emilio Nadal recordó que la Copa España Libre “acentúa el valor de la memoria sobre el olvido” para acentuar que “es un claro ejemplo de justicia histórica ante la recuperación de unos hechos históricos sucedidos en un período muy complicado de la historia de este país que el paso del tiempo había borrado”.    

Firma de autógrafos

Las actividades en el marco de la exposición ‘La Copa España Libre, un trofeo para honrar’ siguen su curso proponiendo una nueva fecha de indiscutible valor para los levantinistas. El próximo miércoles 8 de mayo a las 18:30 horas en la Plaza Interior de Nuevo Centro acogerá una firma de autógrafos por parte de un jugador y una jugadora de la primera plantilla del Levante UD.

Todas estas actividades están contextualizadas en el marco de la exposición ‘La Copa España Libre, un trofeo para honrar’ que acoge Nuevo Centro hasta el 11 de mayo.